Header menu

Corona-virus:

Corona-virus påvirker fortsat en del tilbud og services, som er ændrede eller åbne med restriktioner. Læs mere på kk.dk/corona

Lær at henvise til rygestop på 30 sek. på www.henvis.nu

20.01.2020

VBA

Tre ud af fire rygere vil gerne stoppe med at ryge. Ny e-læringsside viser, hvordan du på kun 30 sekunder henviser patienter til rygestop.

Vi ved, du har travlt, men vi har brug for din hjælp. 86.800 københavnere (18 %) ryger dagligt, og halvdelen vil gerne have hjælp til et rygestop. Januar er sæson for rygestop, men mange af de rygere, der gerne vil stoppe, savner opbakning fra deres opgivelser. Derfor er det ekstra vigtigt, at læger og andre sundhedsprofessionelle viser interesse.

Med VBA-metoden kan du nemt henvise dine patienter til kommunes rygestoptilbud. VBA står for Very Brief Advice og består af tre trin:

 1. Spørg
  Spørg til patientens rygestatus.
   
 2. Rådgiv
  Rådgiv om, at den bedste rygestopmetode er en kombination af rygestopmedicin og rådgivning.
   
 3. Henvis
  Henvis til kommunens rygestoptilbud.
   

Se film, hvor kollega bruger metoden

Københavns Kommune har udviklet siden www.henvis.nu, hvor du kan se fem forskellige case-film med en læge, der bruger VBA-metoden i mødet med forskellige patienter. Hvis du bruger VBA-metoden systematisk og henviser interesserede patienter til rygestop, er du med til at forebygge rygerelaterede sygdomme og give københavnerne flere gode leveår.

VBA-metoden er udviklet i England af National Center for Smoking Cessation and Training og er særligt målrettet læger. På hospitalerne i Region Hovedstaden er de også i gang med at implementere VBA-metoden og gøre det til en fast procedure at spørge til rygevaner og foreslå at en rygestoprådgiver fra patientens kommune ringer patienten op.