Du er her

Makkerordning viser gode resultater for patienter med type 2-diabetes

19.09.2019
Reduceret taljemål og fald i HbA1c – det er eksempler på, hvad makkerskabet mellem to diabetespatienter kan føre til.

Har du sårbare patienter med type 2-diabetes, som har brug for en frivillig makker til at komme til kontroller i sundhedsvæsenet, købe sundere ind eller få mere bevægelse ind i hverdagen? Center for Diabetes har uddannet 30 diabetespatienter til at danne makkerpar med socialt sårbare patienter med type 2-diabetes. Og dermed til at hjælpe med en sundere livsstil.

Gode resultater

Ordningen har generelt vist gode resultater. De indledende forløb viser, at den sociale støtte og de små ændringer i hverdagen har ført til fald i både HbA1c og hofte- og taljemål. Københavns Universitet følger ordningen og er med til at sikre løbende optimering af tilbuddet.

En makker kan fx lave mad sammen med patienten, deltage i møder på hospitalet eller hos lægen eller understøtte patienternes brug af lokale tilbud. Makkeren er en frivillig fra lokalområdet, der selv har diabetes, og forløbet varer i udgangspunkt seks måneder. Formålet med makkerordningen er at støtte op om patienterne med udgangspunkt i de udfordringer, som den enkelte patient har.

Hjælp os med at få øje på sårbare diabetespatienter

Som praktiserende læge kan du hjælpe med at få øje på de patienter, der kunne få glæde af en makker. Når du i din praksis møder patienter, hvor hverdagen er for uoverskuelig til, at de kan tage hånd om deres type 2-diabetes, er du velkommen til at nævne makkerordningen og henvise dem til Center for Diabetes.

Borgeren kan selv henvende sig, men du er også meget velkommen til at kontakte projektleder Maiken Bejerholm i Center for Diabetes på makker@diabetes.dk eller på 24637924.